Σαλαμίνα

Λίγα λόγια για τη Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα, είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού κόλπου και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής. Έχει μόνιμο πληθυσμό σχεδόν 40000, έκταση 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού στη Ελλάδα.

Πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Σαλαμίνα Φάρος ΚόχηΕυριπίδη. Έγινε διεθνώς γνωστή από την ναυμαχία του 480 π.Χ., κατά την οποία οι αρχαίοι Έλληνες αναχαίτισαν την Περσική εισχώρηση στην Ευρώπη.
Στην Σαλαμίνα επίσης έζησε και δημιούργησε σημαντικό μέρος του έργου του,
ο μεγάλος νεοέλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός κατά τη χρονική περίοδο 1933-1950.

Η οικία του σώζεται αναστηλωμένη απέναντι από το
Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, αγκαλιά με τη θάλασσα.


Ο θρυλικός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το Σαλαμίνα Μονή Φανερωμένηςστρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνας. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στο νησί και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπου μπορεί κανείς και σήμερα να επισκεφθεί τον τάφο του.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, συγκαταλέγονται το σπήλαιο του Ευριπίδη στη θέση Περιστέρια, το οποίο ανασκάφηκε από τον αρχαιολόγο καθηγητή Γιάννο Λώλο, το Ευριπίδειο Θέατρο στο «Λόφο Πατρίς» πλάι στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας και οι δύο Ανεμόμυλοι στο «Λόφο των Μύλων», κτίσματα του 18ου αιώνα.

Τέλος μνημεία θρησκευτικής αλλά και μεγάλης ιστορικής αξίας, Σαλαμίνα Σπίτι Αγγελου Σικελιανού
αποτελούν η Ιερά Μονή Φανερωμένης που ίδρυσε τον 17ο αιώνα ο Όσιος Λαυρέντιος μετά την θαυματουργή ανεύρεση της εικόνας της «Νεοφανείσης Παναγίας», οι Ιεροί Ναοί Αγίου Μήνα και Αγίου Δημητρίου με έργα του μεγάλου Σαλαμίνιου ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά καθώς και η Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών (17ου αιώνα μ.Χ) και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου

του Καλυβίτη (10ου αιώνα μ.Χ).

Μια εκδρομή στη Σαλαμίνα για να δείτε τις παραπάνω και όχι μόνο ομορφίες της, θα μπορούσε να καταλήξει στο εστιατόριο - μεζεδοπωλείο μας,
για να ολοκληρωθεί μια εξόρμηση που μπορείτε να κάνετε όλες τις εποχές του έτους.